در پشت صحنه اعتراضات قزاقستان چه می گذرد؟

[ad_1]

در رفتن نارضایتی های سیاسی و اقتصادی اعتراضات علیه افزایش قیمت سوخت را تشدید کرده است.

گزینه پیشنهادی: رمز و راز گرفتن وام عروسی از لایحه بودجه 1401

به گزارش الجزیره، آلماتی بزرگترین شهر آتش سوزی قزاقستان است. معترضان مجسمه نورسلطان نظربایف اولین رئیس جمهور کشور را پاره کردند و تصویر یک کشور پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را که به عنوان یک اصطبل در مناطق ناآرام قرار داشت، از بین بردند.

تظاهرات در قزاقستان نادر است، و تظاهرات سال نو بعید بود، زیرا مردم به طور طبیعی از تعطیلات ملی برای گذراندن وقت با خانواده خود لذت می برند و دمای هوا در شب می تواند یخ بزند. با این حال، در 2 ژانویه سال جاری، بزرگترین اعتراضات در قزاقستان از زمان استقلال در سال 1991 آغاز شد.

در آن روز، تظاهراتی در شهر ژانائوزن در غرب قزاقستان علیه دوبرابر شدن قیمت گاز طبیعی مایع که اکثر قزاق ها از آن به عنوان سوخت خودرو استفاده می کنند، برگزار شد. انتقال تدریجی کشور به تجارت الکترونیکی گاز طبیعی مایع به دلیل تعلیق یارانه های دولتی برای سوخت و تعیین قیمت ها توسط بازار منجر به افزایش قیمت ها شده است. در روزهای بعد، اعتراضات به دیگر شهرها و روستاهای قزاقستان گسترش یافت و بزرگترین اعتراضات جغرافیایی در تاریخ این کشور و نارضایتی گسترده را برانگیخت.

دولت روز سه شنبه اعلام کرد که قیمت سوخت بیشتر از افزایش اخیر کاهش خواهد یافت و با وجود برکناری قاسم ژومارت توکایف، نخست وزیر در روز چهارشنبه، اعتراضات ادامه یافت.

افراد مسن باید استعفا بدهند!

شعار مانتو شال! (مردان مسن باید کنار بروند!) اعتراضات در سراسر قزاقستان ادامه دارد. آنچه در ذهن قزاق هاست پنهان نیست.

در سال 2019، نظربایف رسما از ریاست جمهوری استعفا داد و متحدش توکایف جایگزین او شد. نظربایف بعداً ریاست شورای امنیت را پذیرفت و مشخص شد که رژیم قدیمی حاضر به کناره گیری نیست.

باتا زردامالی، فعال حقوق بشر و پناهنده سیاسی قزاقستان که در سال 2013 در بلژیک پناهنده سیاسی شد، گفت: “همه در این کشور می دانند که توکایف تنها نامزد است و هیچ قدرت سیاسی یا نفوذی در کشور ندارد.” شعارها تمام سیستم ایجاد شده و رهبری شده توسط نظربایف را هدف قرار می دهند. این به معنای هدف قرار دادن اعضای خانواده، به ویژه دختران او است که کشور از آنها متنفر است. این به معنای نفرت داماد او “تیمور کولیف” است که در همه بخش های اقتصاد به ویژه نفت و گاز درگیر است و همه می دانند که این انحصار خانواده نظربایف در پشت افزایش قیمت سوخت است.

قزاقستان یکی از معدود موفقیت های پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از زمان استقلال بوده است. این کشور از نظر منابع طبیعی مانند نفت، گاز، مس، زغال سنگ و اورانیوم و یکی از کم جمعیت ترین جمعیت جهان است، بدون حمایت شوروی سابق و حمایت آن.

در دهه 1990 شعار اصلی نظربایف «اول اقتصاد» بود. او به شرکت های خصوصی اجازه رشد و توسعه داد و در عین حال کنترل سیاسی خود را بر پارلمان تقویت کرد.

سپس آنها شروع به تسلط بر بخش های مختلف اقتصاد کردند. زرداری می گوید که خانواده اش همواره صنایع نفت، گاز و سایر منابع طبیعی را کنترل می کردند، اما او به زودی صنایع دیگری مانند املاک، بانکداری و مخابرات را در دست گرفت.

جرد مالی می گوید: ما اکنون شاهد انحصار سیاسی و اقتصادی نظربایف و خانواده اش هستیم.

در عین حال، در سال‌های اخیر دولت محدودیت‌های آزادی‌های فردی و حقوق شهروندی را تشدید کرده است. در حالی که روزنامه نگاران و مخالفان سیاسی یا ساکت شده اند یا زندانی شده اند، دولت کمپین های توهین آمیزی را علیه منتقدان خود به راه انداخته، به دستگیری های خودسرانه متوسل شده و از پلیس اینترپل برای تعقیب ناراضیانی که کشور را ترک کرده اند، استفاده کرده است.

قزاقستان در گذشته شاهد تظاهرات‌هایی بوده است، به‌ویژه در سال‌های 2016 و 2019، به‌طوری‌که تحلیل‌گران می‌گویند که معترضان به نظر بدون رهبر هستند، اما آنها مصمم به سرنگونی رژیم تحت رهبری نظربایف هستند.

به گفته ماریوس فوسام، نماینده منطقه‌ای کمیته هلسینکی نروژ مستقر در آلماتی، قیمت سوخت کاتالیزوری بود که به اعتراضات گسترده در این کشور فاسد به دلیل نارضایتی طولانی‌مدت، عدم مشارکت سیاسی و انتخاب و فقدان امکانات مدنی دامن زد. آزادی

او گفت: «گروه های حقوق بشر سالهاست که نسبت به چنین تحولاتی هشدار می دهند.

برعکس، دولت آزادی بیان، آزادی تجمعات مسالمت آمیز و مخالفت را سرکوب می کند که فشار بر کشور را افزایش داده است.

قزاقستان

ما می توانیم سیستم را تغییر دهیم

علیرغم اعلام توکایف رئیس جمهور قزاقستان مبنی بر کناره گیری نظربایف از ریاست شورای امنیت، تعداد انگشت شماری از تحلیلگران معتقدند که این تصمیم معترضان را راضی خواهد کرد. سخنان رسمی دولت نیز بحث برانگیز بوده است.

در چندین نقطه از جمله آلماتی وضعیت اضطراری اعلام شده است و اتصالات اینترنتی در شهرهای قزاقستان مسدود شده است و این امر جهان را برای نظارت بر تحولات منطقه دشوار می کند.

پلیس با تجهیزات ضد شورش به تجمع روز جمعه یورش برد و صدها معترض را با کامیون بیرون کشید. پلیس با تجهیزات ضد شورش به تظاهرات روز جمعه یورش برد و صدها معترض را با کامیون خارج کرد.

توکف معترضان را “توطئه هایی با انگیزه مالی” خواند و آنها را به تحریک اعتراضات متهم کرد. توکایف روز چهارشنبه گفت: ما از داخل و خارج تحریک نخواهیم کرد.

وی افزود: «اصرار بر حمله به تأسیسات غیرنظامی یا نظامی کاملاً غیرقانونی است. این جنایت است که جنایتکاران مجازات خواهند شد. افسران سرنگون نخواهند شد و ما به درگیری نیاز نداریم، بلکه به اعتماد متقابل و گفتگو نیاز داریم.

بعداً روز چهارشنبه، توکایف اعلام کرد که از ائتلاف امنیتی مورد حمایت مسکو، سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) برای کمک به سرکوب اعتراضات “به رهبری تروریست ها” کمک گرفته است.

او به تلویزیون دولتی قزاقستان گفت: «امروز از همه کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی می‌خواهیم تا به قزاقستان برای غلبه بر تهدید تروریستی کمک کنند. در حالی که اظهارات توکایف تلخ به نظر می رسد، معترضان و قربانیان رژیم در خارج از کشور محتاطانه خوشبین هستند.

جاردملی گفت: رژیم کنونی قادر به حل این بحران نیست و ممکن است اندکی عمر خود را طولانی کند. من معتقدم که قزاقستان یک کشور شکست خورده نیست و ما می توانیم سیستم را تغییر دهیم و این تنها زمان قبل از سقوط رژیم است. این سیستم نمی تواند مشکل را حل کند، چون منبع است، مشکل به خودی خود قابل حل نیست.»

[ad_2]

Olive Herman

سفر نینجا. زامبی نرد. متخصص فرهنگ پاپ معتاد آبجو ماون وب کارشناس مغرور غذا تنظیم کننده. دردسر ساز. خالق مشتاق

تماس با ما